Svårt att fånga brännarna av Gävlebocken

Gävlebocken har blivit en riktig rikskändis. Kanske inte i första hand för att den tronar upp sig så ståtligt över Slottstorget i Gävle, utan främst för traditionen att bränna ned den. Av de 63 år Gävlebocken rests, har den fått stå kvar oskadd enbart 16 ynka gånger. Och det har inte alltid varit helt lätt att fånga den skyldige. Bara sex gånger har man lyckats sätta dit bockbrännaren.

Traditionen kring Gävlebocken inleddes 1966. Det var en reklamman vid namn Stig Gavlén som kom på idén om att en vanlig julbock i jätteformat vore fint att ställa upp på Slottstorget. Han gav brandkåren i uppdrag att bygga den 10 meter höga och 3 ton tunga bocken, med en stomme av trä och beklädnad av halm. Succén var ett faktum. I alla fall fram tills nyårsafton, då någon på tolvslaget bestämde sig för att tutta eld på konstverket. Sabotaget var något som engagerade hela Gävle och en lösensumma utlovades till den som hjälpte polisen att fånga den skyldige, vilket ledde till att den 25-årige gärningsmannen hittades och dömdes till fängelse i sex månader fängelse för grov skadegörelse. Det hela hade tydligen rört sig om en vadslagning.

Vad man inte visste då var att en världskänd tradition tagit sin början. De följande två åren fick bocken emellertid stå kvar. Men redan år 1969 brann bocken ned på nyårsafton och året därpå redan på invigningsnatten. Två berusade ungdomar låg bakom branden 1970, och kunde snabbt gripas i närheten. Under hela 1970-talet stod bocken inför ett svårt öde, då den brändes ned, saboterades eller blev sluten varje år. På åttiotalet fick bocken enbart stå oförstörd två år, 1981 och 1988. 1986 dömdes en 26-årig Gävlebo för dådet. 1988 var året då Gävlebocken blivit så känd att den dök upp på engelska oddslistor.

På 1990-talet hade man ökat säkerheten kring julbocken och börjat använda impregnering för att göra den mindre brandfarlig. Trots detta brändes den ned hälften av åren. 1992 fångade man brännaren, som råkade avslöja sig själv. Han dömdes till 15 månaders fängelse. Även under 2000-talet har bockens liv avslutats i lågor de allra flesta åren. 2001 bytte bockbrännaren skepnad, då en 51-årig konstnär från USA tände på det svenska konstverket. Han dömdes till en månads fängelse.

För tre år sedan skedde dock ett trendbrott. Skyddet kring bocken har ökats ytterligare och man har testat ännu mer effektiva flamskyddsmedel. Kameraövervakning, frivilliga väktare och dubbla skyddsstaket har också hjälpt till att skydda bocken. Och alla åtgärder verkar ha gett effekt, för bocken har fått stå kvar de senaste tre åren. År 2018 gjordes ett par försök att bränna ned bocken och år 2019 brändes den mindre bocken från Vasaskolan delvis ned. Men Gävles 13 meter höga stolthet överlevde jul- och nyårshelgerna och tackade för sig i början av januari i år.

Frågan är då hur det ska gå för Gävlebocken i framtiden. Kanske är det en brinnande tradition som numera gått i graven.

© Arga Lappen
Vid intresse av att reproducera, publicera eller på annat sätt använda material från sidan, kontakta mig på emailadressen argalappen [at] hotmail.com.