De arga lapparnas populära hemvist

Tvättstugan måste väl vara den mest populära hemvisten för arga lappar? Det kan ju vara en veritabel stridszon. Ett kaos av borttappade strumpor, stulna tvättider, ludd i torktumlaren och tvättmedelskladdiga maskiner. Det är ju enkelt att hålla lapparna borta. Man slänger inte ur andra människors tvätt, man rensar tvättmedelsfacket och tömmer luddet ut tumlaren. Inte för att arga lappar någonsin brukar hjälpa heller - tvärtom. Argument kan eskalera och folk kan bli arga på riktigt. De flesta tvättstugor har någon slags ordningsregler, och då är det bara att följa dem. Om det inte finns några särskilda regler så är det praxis som gäller.

Så vad är då praxis i tvättstugan? Ja, en vanlig missuppfattning är ju att man får ta över en tvättid om den inte påbörjats av den som bokat, efter en timme. Det kan vara en särskild regel på vissa håll, men generellt är det absolut inte så. Om man nu råkar ha blivit bestulen på sin tvättid så får man faktiskt inte heller slänga ut deras tvätt. När det gäller städning är grundregeln att lämna tvättstugan i det skick man vill hitta den. Ludd i torktumlaren ska bort, tvättmedelsfacken ska rensas och golven ska rengöras. Ska, inga undantag. Arga lappar är en klassiker i tvättstugor runt om i landet. Det är klart man blir arg ibland om man måste tvätta och någon har tagit tiden man bokat, men en arg lapp skapar knappast mycket mer än väldigt dålig stämning. Det bästa alternativet om man vet vem som har varit i tvättstugan innan, är att det bättre ta ett samtal öga mot öga i vänlig ton. Men arga lappar har nästan blivit lite folkligt.

Folkliga spel

Något annat som blivit vanligt och väldigt folkligt de senaste åren är spel online. Det är så enkelt eftersom man kan spela både hemifrån eller på mobilen, oavsett var man är. Folkeautomaten har en bonuskod där man kan få prova populära spel som Starburst helt gratis när man registrerar sig. Man får dessutom upp till 5000 kronor i insättningsbonus, vilket ger stora extra chanser till vinst.

Om man är typiskt svensk och inte vågar konfrontera någon på ett vänligt sätt, kan man alltid kontakta hyresvärden. Man kan nämligen, rent teoretiskt, kunna bli vräkt om man gång på gång tar tvättider och stjäl andras tvätt. Ett annat alternativ om man vill undvika konfrontation på alla möjliga sätt, är att skriva en vänlig lapp. "Hej, har du kollat fel på datumet?", undertecknat med namn och datum. Det är oändligt mycket större chanser att man får ett vettigt svar tillbaka, än med en lapp där det står "Kan du inte läsa????!!", utan några kontaktuppgifter. För oftast när det gäller tvättider, är det faktiskt misstag eller den vanliga missuppfattningen om att man får ta en tvättid när ingen är där efter en timme. Med vänliga lappar man kan lösa problemet med lite välvillighet i stället för irritation.

Det finns en del metoder som fastighetsägare och föreningar använder sig av för att förenkla bokningssystemen av tvättstugor, i förhoppningen om att  minska grannosämjan. Elektroniska bokningstavlor där man kan boka tvättstugan (eller andra lokaler i föreningen) genom internet. Man kan boka hemifrån, från jobbet eller från mobilen, och man kan lätt reda ut missförstånd. Tekniskt sett är tvättstugebokningen egentligen ett väl utbyggt passagesystem, som dessutom innehåller en mängd andra smarta funktioner. Bland annat kan bokningstavlan utöver själva bokningen av tvättid programmeras så att man bara har tillgång till lokalen när man faktiskt har bokat tid. Ett annat alternativ är att det bara går att starta en tvättmaskin om det är tillräckligt med tid kvar av tvättiden. Flera smarta funktioner som kanske så småningom utrotar de arga tvättstugelapparna!

© Arga Lappen
Vid intresse av att reproducera, publicera eller på annat sätt använda material från sidan, kontakta mig på emailadressen argalappen [at] hotmail.com.