Arga huliganer

Det är inte bara på lappar folk uttrycker sin ilska över ingenting. Något annat som varit aktuellt på sistone är fotbolls-VM, och inom fotbollen har det alltid funnits arga människor. Spår av huliganism går faktiskt ända tillbaka till 1349, när fotboll spelades i England. Byar spelade mot varandra, och huvudmålet var att sparka bollen in i sin rivals kyrka. Kung Edward III förbjöd spelet eftersom det orsakade konstant social oro. Den moderna huliganismen som vi känner till den idag började någon gång på 1880-talet. En av de första kända händelserna utspelade sig 1885 när Preston slog Aston Villa med 5-0 i en vänlig match. Det förlorande lagets fans blev galna och började attackera spelarna från båda lagen. De kastade sten, och kom till och med i direkt kontakt med spelare. En spelare blev medvetslös.

Året efter var Prestons fans involverade i en annan incident. Preston spelade mot Queens Park, och efter matchen möttes fansen från båda lagen på en lokal järnvägsstation för att slåss. Det var första gången huliganismen gick från idrottsplatsen in i den offentliga sfären. Medborgare som inte hade med saken att göra var i fara. 1909, efter en match mellan Glasgow och Celtic FC, bröt ett upplopp ut med tusentals deltagare, som i slutändan skadade poliser, skadade arenan och förstörde Hamptons gator. Huliganism började spridas från England, nå de omgivande områdena och utvecklas till ett mer globalt fenomen. Tidningarna skev om människorna som orsakade händelserna som "individer som misslyckades med att följa etik, och har förlorat sin självkontroll".

Fotboll i Sverige

Vi i Sverige är ganska förskonade från huliganer, även om de existerar och många är rädda för dem. De flesta föredrar att hålla sig uppdaterade om de senaste händelserna och spela på Unibet fotboll, i stället för att besöka matcherna. Då får man inte bara nyheter från ligorna, utan även tips om odds. Att spela på fotbollsmatcher är oerhört populärt, och det är skönt att kunna göra det hemifrån eller i mobilen i stället för att behöva besöka ett spelombud.

De senaste åren har det varit många dödsfall i samband med huliganernas utbrott. Vid vissa matcher har upp till hundra människor blivit nedtrampade och dött. Andra gånger har huliganerna slagit ihjäl fans från det andra laget, eller förstört delar av arenor som sedan rasat när publiken var på plats. Införandet av sittplatser har förbättrat situationen, eftersom färre medlemmar kan samlas i ett litet område tillsammans, vilket tvingar medlemmarna att sprida sig ut. Dessutom har polisen utvidgat sin närvaro vid sportevenemang. Frågan är om vi någonsin kommer att slippa huliganismen, eller om den är här för att stanna.

© Arga Lappen
Vid intresse av att reproducera, publicera eller på annat sätt använda material från sidan, kontakta mig på emailadressen argalappen [at] hotmail.com.