Hur blir man en bra granne?

Alla har vi någon gång varit lite smått irriterad på den där grannen som alltid spelar för hög musik, låter barnen väsnas i tid och otid eller parkerar bilen på helt fel ställe. Ja, det finns många grannar, och lika många åsikter om dem. Men finns det några knep alla boende kan ta till för att bli bättre grannar – och hur gör man i så fall?

Förutom att det kan vara trevligt att ha snälla och omtänksamma grannar runt om sig, så kan grannsämja även öka samtliga boendens trygghet. Bor man i ett mindre hus med ett fåtal lägenheter är det större chans att någon hinner märka av om något skiljer sig från det vanliga. Exempelvis om obehöriga tagit sig in på området eller om något gått sönder och inte fungerar som det ska. Men även om man bor i ett större lägenhetshus går det fortfarande att bo i harmoni, och här listar vi några av de bästa tipsen att ta till sig och följa!

Informera alla vid eventuella fester och tillställningar

Visst blir det frustrerande när grannen ovanför spelar hög musik? Detta särskilt om man själv hade hoppats på en lugn kväll framför datorn och spel på sitt favoritspel på casino utan svensk licens. Eller tvärtom, att grannarna klagar för att man själv skruvat upp volymen lite för högt, och lite för sent på kvällen.

Därför är det viktigt att man berättar för sina grannar om man planerar att ha en tillställning så att alla är förberedda. Oftast brukar de flesta ha överseende med detta, så länge det sker under rimliga förhållanden. Många brukar även vara tacksamma om man lämnar kontaktuppgifter så de vet vem de kan ringa ifall volymen skulle bli på tok för hög. Ett tips är därför att sätta upp en lapp i trapphus eller anslagstavla med information om datum, tid och vem de kan kontakta.

Undvik arga lappar – prata med varandra i stället

När det uppstått konflikter mellan grannar har ett klassiskt fenomen varit att sätta upp så kallade arga lappar där man kort och gott skriver vad man är irriterad på. Ibland läggs dessa i berörd persons brevlåda, eller sätts upp för allmänheten att se i tvättstugan eller trapphuset.

Däremot visar en ny undersökning från SKB (Stockholms Kooperativa Bostadsförening), som presenterades i december 2021, att fenomenet svalnat en del på senare år. Hela 42 procent av de som svarade i undersökningen sa att de hellre väljer att prata med sin granne för att lösa en konflikt än att sätta upp en arg lapp. Något som säkerligen grundar sig i att närmare 90 procent av de tillfrågade tycker att grannsämja är viktigt för att alla ska trivas.

Hälsa på varandra

För de som inte gillar att prata med människor man inte känner kan det ibland vara svårt att prata med sina grannar, men ett enkelt steg i rätt riktning är att hälsa på dem. Förutom att det skapar en högre trivsel kan en hälsning öppna upp för både nya bekantskaper och möjligheter till hjälp om det skulle behövas. För nyinflyttade kan ett “hej” göra väldigt mycket för att de ska känna sig välkomna, och en presentation av de olika boendenas roller kan vara bra för att veta vem man kan vända sig i olika lägen.

Skapa ett gemensamt “snackisforum”

Idag finns det många olika kommunikationsverktyg på marknaden, och att ha ett gemensamt forum för att lyfta viktiga frågor eller informera alla boenden kan underlätta i många lägen. Exempelvis finns idag appen Boappa som gör det möjligt för boenden att chatta med varandra, ställa frågor och till och med lägga ut saker till försäljning.

För den som inte riktigt vågar ta sig ut för att prata med grannarna kan detta vara en funktion som underlättar. Speciellt om man önskar komma i kontakt med en granne men inte har dennes kontaktuppgifter.

Visa hänsyn

Sammanfattningsvis så finns det olika sätt att bli en bättre granne på, men den gemensamma nämnaren för alla punkter är att man visar varandra hänsyn. Alla är olika, och många konflikter går att lösa bara man vågar prata med varandra. Blir man störd av grannen som låter barnen springa runt tidigt på lördagsmorgonen, eller damen ovanför som gärna lyssnar på radio in på småtimmarna, är ett smart drag att berätta för den berörda personen att man blir störd.

I många fall görs inte dessa saker för att man vill störa, utan att man själv utgår ifrån vad om är mest bekvämt för en själv utan att kanske ta hänsyn till de som bor omkring en. Därför är det viktigt att tänka en extra gång och våga visa omtanke för varandra – om än så enkelt som att sänka volymen några snäpp.

© Arga Lappen
Vid intresse av att reproducera, publicera eller på annat sätt använda material från sidan, kontakta mig på emailadressen argalappen [at] hotmail.com.