Hulken är alltid argast

Har du någonsin varit så arg att du nästan inte känner igen dig själv? Hela kroppen spänner sig, hjärtat slår hårt och du börjar skaka av adrenalin. Till slut rinner det över, du kanske kastar något i golvet och skriker rätt ut. Här på arga lappen skriver vi om ilska i olika former och när det kommer till känslan av att vara riktigt, riktigt arg finns det bara en karaktär som symboliserar det riktigt bra. Nämligen Hulken.

Grönhudade Hulken är en seriefigur från Marvel Comics som skapades av Stan Lee och Jack Kirby. Seriefiguren debuterade i maj 1962 i serietidningen The Incredible Hulk. Hulken är den starkaste varelsen som bor på jorden och hans styrka står i proportion till hans ilska. Desto argare han är, ju starkare är han. När han är som allra argast kan han lyfta flera tusen ton och hoppa över en mil samt motstå extrem hetta och kyla. Han har även överlevt direktträffar från explosioner och luftvärnskanoner utan att skadas.

Gammastrålning och förvandling

Hulken är egentligen forskaren Robert Bruce Branner som arbetade på ett kärnforskningscenter i New Mexico. Han ledde byggandet av ett kärnvapen som hade en hög gammastrålningseffekt och under en arbetsolycka råkade en gammabomb detonera. Banner träffades då av radioaktiva partiklar vilket muterade hela hans cellstruktur och skapade den grönhudade varelsen Hulken.

När Banner förvandlas till Hulken reduceras hans intelligens till en femårings nivå, men styrkan ökar i takt med ilskan. När Banner börjar känna vrede, upphetsning eller rädsla sätter förvandlingen igång. När blodsockernivån och pulsen ökar samtidigt som adrenalinutsöndringen stimuleras utlöses en kemisk-fysisk process i Banners kropp. Omvandlingen som tar allt mellan 25 sekunder till 5 minuter sätter då igång.

En perfekt symbol för ilska

Även om seriefiguren skapades på 60-talet är den fortfarande otroligt populär, vilket man kan se när man kollar på alla filmer och annat som görs om Hulken. Man kan till exempel se filmen The Incredible Hulk från 2008 om man vill se den moderna versionen av berättelsen. Det finns även videospel, sällskapsspel samt spelautomater för casinon där den gröna figuren finns med. Nästan alla känner helt enkelt till berättelsen om Hulken och det är inte så konstigt att förstå varför.

Hulken är fortfarande hela världens favoritsymbol när det kommer till ilska, för sällan har en seriefigur lyckats förmedla känslan av adrenalin på ett så tydligt sätt. Han skulle troligtvis aldrig skriva en arg lapp, utan snarare få ett utbrott direkt på plats. Trots det kan vi nog alla känna igen oss lite i hans frustration och hur ett riktigt anfall av adrenalin känns.

© Arga Lappen
Vid intresse av att reproducera, publicera eller på annat sätt använda material från sidan, kontakta mig på emailadressen argalappen [at] hotmail.com.