Den arga lappen tar klivet in i den teknologiska eran

Att hitta arga lappar i offentliga utrymmen är vardagsmat för den som bor i vårt avlånga rike. Den mest populära platsen att ventilera vardagsångesten på är i tvättstugan, men trapphus följer hack i häl. Lappen är en kommunikationsform som kan vara både utpekande och inbjudande, för vem som helst kan trots allt välja att svara på den ursprungliga kommentaren – vilket kan föra folk närmre varandra som grannar (men troligtvis inte).

Nätverkskabel

Det mest lustiga med arga lappar är den frenesi som verkar vara den rådande sinnesstämningen i stunden då de skrivs. För att undvika en blodpropp måste vreden kommuniceras i lämplig riktning. Bevisligen är detta allt som oftast den allmänna riktningen. Att upplysa allmänheten om vett och sans verkar vara lappskrivarens favoritsyssla. Hur man väljer att benämna denna personlighetstyp kan variera kraftigt, men vi kan nog alla enas om att alla våra domar befinner sig någonstans mellan extrempolerna komedi och tragedi.

Den ilskna lappen som kan tänkas ha använts sedan skriftspråkets begynnelse har under vår livstid uppdaterats till en mer finurlig modell som både är miljövänlig och effektiv – wi-fi-bråket. Trenden har svept igenom England och USA, och den har nu landat i Sverige. Istället för att leta rätt på grannen som alltid spelar el-gitarr efter klockan tio på vardagar kan man nu med några simpla knappklick ändra namnet på sitt wifi till ”ELGITARRISTER UNDANBEDES”.

Typiskt svenska kommunikationsformen?

I folkmun är det känt att vi svenskar är konflikträdda av oss. Vi går hellre snabbt ifrån en situation som börjar brusa upp till aggressiva tonlägen än att stanna och se vart vreden kan leda oss. En del skulle kalla det för ett fegt sinnelag, men andra kan ta det i försvar och kalla det civiliserat. Sen kan det debatteras kring hur civiliserat det är att skriva kärringjävel till svar på en lapp som uppmanar till att ”TA BORT LUDDET FRÅN TORKTUMLAREN EFTER ER!!!!!”, men den frågan besvaras bäst av en psykolog.

Tvättmaskin

Det råder sällan brist på fantasi när det kommer till tolkningsaspekten av arga lappar, å andra sidan är text generellt ett dåligt kommunikationsmedel när det rör sig om känsloladdade konversationer. Man läser meddelandet i ett tonläge man på förhand bestämt och i fallet med arga lappen kan monumentala missförstånd uppstå. Exemplet ovan kan brytas ner så här; personen som skrivit lappen använder alltid utropstecken för att proklamera en humoristisk ton, men replikanten ser rött och applicerar bruket av utropstecken enligt sin egen metodik, ett medel för att vråla i textformat. En inte allt för välfungerande konflikthantering, trots att Sverige ligger på plats 9 över världens lyckligaste länder.

Anonymitetens komiska effekt

Alla har vi en anekdot från lappskrivarnas historiebok och vad vore en artikel om arga lappar utan just en sådan? Anonymiteten bakom svarsmeddelandena nyttjar på yttrandefriheten och låter oss ta ut svängarna när vi formulerar våra nobelprisvinnande svar. I mitt eget fall så kokade vreden över en dag i tvättstugan då någon lämnat en oriktad kommentar om hur denne för hundrade gången plockat bort ludd från filtret efter föregående användare. Det var som vanligt inte innehållet i lappen som utlöste vreden, det var tonen. Efter att jag själv formulerat min kandidat till Augustpriset gick jag upp till mig och började med maten.

Några dagar senare var jag nere i tvättstugan igen och såg att jag hade fått en mindre novell till svar från en tredje person som gett sig in i dusten, innehållet gick minst sagt hårt åt min karaktär. Men det avskräckte inte, tvärtom! Några drag med pennan senare gick jag upp till mig och kände hur segerjublet bubblade i magen. Min sambo skulle ner och hämta upp tvätten och kom tillbaka rasande. På min fråga om vad som hänt svarade hon att ”nån jävla idiot håller på och terroriserar tvättstugan med idiotiska svar på arga lappar”. Jag frågade vad personen svarat, insåg vem idioten var, invigde henne i vad jag egentligen sysslar med om dagarna och vi skrattade i fem dagar.

© Arga Lappen
Vid intresse av att reproducera, publicera eller på annat sätt använda material från sidan, kontakta mig på emailadressen argalappen [at] hotmail.com.